Ορεινή Ναυπακτία

Συνδυάστε την διαμονή σας στο Treanto Boutique Hotel με τις μοναδικές φυσικές αποδράσεις στην ομορφιά της ορεινής Ναυπακτίας κάθε εποχή του χρόνου.

 Δάση από βελανιδιές, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά,  ο ποταμός Εύηνος και η μαγευτική Ευηνολίμνη, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι σε τοπία εκπληκτικής ομορφιάς συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που αποτελεί πόλο έλξεως για τους φυσιολάτρες και προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Βαρδούσια

Τα Βαρδούσια με υψηλότερη κορυφή τον Κόρακα (2.495 μέτρα) είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα. Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα με πολλά και σπάνια είδη. Μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της καλύπτεται από δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων (αρκεύθων) ενώ στα εκτεταμένα υψίπεδα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κορυφές βόσκουν μεγάλα κοπάδια προβάτων και γιδιών. Επίσης, στα Βαρδούσια συναντιούνται πολλά είδη ορνιθοπανίδας αλλά και πολλά είδη θηλαστικών όπως αγριογούρουνα, αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί κ.ά. Πολλά σημεία του βουνού είναι κατάλληλα για ορειβασία ενώ στις πλαγιές των Σκόρδων λειτουργούν δύο ορειβατικά καταφύγια. Η κύρια ανάβαση στα Βαρδούσια γίνεται από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (πρώην Άνω Μουσουνίτσα) το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μ. στις ανατολικές πλαγιές του βουνού.

Άνω Χώρα & Κάτω Χώρα

Δύο παραδοσιακά χωριά με τουριστική κίνηση, απλωμένα μέσα σε πυκνή δασική βλάστηση με πεύκα, έλατα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά.
Είναι μια περιοχή πολύ ιδιαίτερη και μοναδική και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν τις «Άλπεις» της Ελλάδας. Η Σύρτα πάνω στην οποία ακουμπάει τη ράχη του το χωριό έχει υψόμετρο 1460 μέτρα.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύει κυρίως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα αλλά και το φαράγγι του Κάκαβου (Κότσαλου) το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Χώρα Ναυπακτίας και είναι ιδανικό για περιπατητικές διαδρομές. Στο ποτάμι του Κάκαβου – παραπόταμου του Εύηνου - ζουν λιγοστές ορεινές πέστροφες και τα ενδημικά στη δυτική Ελλάδα ψάρια δροσίνες και χαμοσούρτια. Παρουσία έχει επίσης και η βίδρα.

Ελατόβρυση

Η Ελατόβρυση (πρώην Βοϊτσά) βρίσκεται στην αριστερή όχθη του παραπόταμου Βοτσαΐτικου (Βοϊτσάνος) που χύνεται στον Εύηνο, ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς Ομάλια. Δυτικά του χωριού είναι το ξωκλήσι της Παναγιάς (23 Αυγούστου) που κτίσθηκε πάνω στα ερείπια Παλαιού μετοχίου και ανήκε στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Κρυονερίων. Μετά την κατάργηση του περιήλθε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Αμπελακιώτισσας. ενώ μετά το 1900 όταν απεβίωσε και η τελευταία μοναχή ερειπώθηκε. Αξιομνημόνευτο και αξιοπαρατήρητο είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα.

Ευηνολίμνη

Η Ευηνολίμνη και τα γύρω χωριά (Ευηνοχώρια) είναι ακόμα ένας παράδεισος για τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες, όπου θα βρουν γαλήνη και ησυχία. Η λίμνη είναι κρυμμένη πίσω από τα Ναυπακτιακά όρη και χωμένη κάτω από τις πρώτες κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας. Η τεχνητή λίμνη του ποταμού Εύηνου, γνωστή και ως Ευηνολίμνη, σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2002 για να καλύψει ανάγκες ύδρευσης και τελικά πρόσθεσε μια ακόμη πανέμορφη εικόνα στο ήδη μοναδικό τοπίο των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού όρους και των Βαρδουσίων. Για τη γνωριμία και την επαφή με την περιοχή, πραγματικά είναι μεγάλη η ποικιλία των πεζοπορικών διαδρομών που μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολες ή λιγότερο δύσκολες σε πολύ ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους φυσικά τοπία.

 

 

Κρυονέρια

Κρυονέρια είναι το ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 1.170 μ. της βορειοδυτικής πλαγιάς του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρα. Συνορεύει νότια με την Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα και ανατολικά με την Ελατόβρυση. Βρίσκονται ανάμεσα σε δυο χειμάρρους τον Κρυονερίτικο Κάκαβος και το Καστελόρεμα, οι οποίοι χύνονται στον Εύηνο ποταμό. Τα Κρυονέρια είναι από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, «μικρή Ελβετία» όπως αρέσκονται να το αποκαλούν οι κάτοικοί του. Ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος που συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη με την ομορφιά, την γραφικότητα και πολυτέλειά του.
Το χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας πέρα από την φυσική ομορφιά έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκησή του είναι συνεχής και αδιάκοπη για περισσότερο από 600 χρόνια. Το πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο Κρυονερίων διαφυλάσσει και προβάλει την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Πλάτανος

Στα 880 μέτρα υψόμετρο θα συναντήσετε το γραφικό κεφαλοχώρι Πλάτανος, ένα από τα πιο ζωντανά και πολυπληθή χωριά της περιοχής. Ένα μεγάλο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση, έγινε η αφορμή για να πάρει το όνομα του. Χτισμένο σύμφωνα με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των σπιτιών της Ρούμελης, ο Πλάτανος συγκεντρώνει ντόπιους και τουρίστες στην κεντρική του πλατεία, που τη στολίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το χωριό είναι γνωστό για το κρασί του και τις δυνατότητες που είχαν οι πρόγονοι του Πλατάνου στο εμπόριο τα περασμένα χρόνια, οι γνωστοί και ως Κραβαρίτες. Ο ποταμός Εύηνος αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού, όπως επίσης και η τεχνητή λίμνη Ευηνολίμνη.

Σίμος

Ο Σίμος είναι κεφαλοχώρι κτισμένο στις ΝΔ υπώρειες του βουνού Καλπάκι. Η ίδρυσή του ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους και φαίνεται ότι ο Σίμος, στον οποίο οφείλει το όνομά της πιθανόν, να ήταν βυζαντινός φεουδάρχης της περιοχής. Οι δημότες ονομάζουν το χωριό και «η Σίμου». Στην είσοδο του χωριού από Ναύπακτο στέκει επιβλητικός και καλοκτισμένος ο ναός του Άι Γιώργη, κτίσμα της δεκαετίας του 1950. Ο Σίμος είναι το κατεξοχήν μαστοροχώρι της Ναυπακτίας διακρίνεται για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της που στην πλειοψηφία τους είναι πετρόκτιστα στολίδια. Ο Ιερός Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική ηπειρωτικού τύπου με χαρακτηριστικό καμπαναριό. Αξιοπαρατήρητα επίσης σημεία ενδιαφέροντος είναι: Ο ανακαινισμένος μύλος του Γιαννιά Μπουλέ, η κρήνη “Λιονταράκι” στο κέντρο του οικισμού, τοξωτή μεγάλη κρήνη από άσπρη λαξευτή πέτρα με ανάγλυφη κεφαλή λιονταριού, η Τρανή Βρύση στην έξοδο του χωριού, πετρόκτιστη με μικρό πετρογέφυρο διαμορφωμένη το 1999 από το Δασαρχείο όπου σταματούν οι περαστικοί για να απολαύσουν το γάργαρο νερό της.

Φράγμα του Μόρνου

Η Λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθεί η ανάγκη ύδρευσης της Αθήνας και ολοκληρώθηκε το 1981 με την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Μόρνο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, η συνολική της επιφάνεια είναι περίπου 15 τ.χλμ. και η περίμετρος της φτάνει τα 70 χλμ. Η λίμνη σχηματίζει ένα μεγάλο Χ στο κέντρο του νομού Φωκίδας, καλύπτοντας με τα νερά της ένα λεκανοπέδιο δυτικά του Λιδωρικίου, ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Συγκεντρώνει νερό όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, με σημαντικότερο τον Κοκκινοπόταμο, που πηγάζει από τα Βαρδούσια, ενώ, μέσω μιας σήραγγας, καταλήγουν εδώ αλλά και νερά από τη λίμνη του Εύηνου. Η τεχνητή λίμνη Μόρνου αποτελεί ένα μεγάλο υδάτινο οικοσύστημα ανάμεσα σε πεδιάδες, ψηλά βουνά και δασωμένους λόφους που συγκεντρώνει ένα πλήθος από άγρια ζώα και φυτά.
 

Pin It