Μοναστήρια

Treanto Nafpaktos Boutique Hotel, Μοναστήρια Ναυπακτίας, Θρησκευτικός ΤουρισμόςΕπιλέξτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας στο Treanto Boutique Hotel με επισκέψεις στα ιστορικά Μοναστήρια της Ναυπακτίας που αποτελούν μνημεία θρησκείας, κουλτούρας και τέχνης του τόπου μας.

Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (Βομβοκούς) – 15χλμ. από Ναύπακτο

Είναι κτισμένη σε ορεινή και απόκρημνη περιοχή, περίπου 10 χλμ. βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Βομβοκού. Το καθολικό του μοναστηριού παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, γλυπτικό και ζωγραφικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή που σώζεται, κτίστηκε το 1965 πάνω στα θεμέλια παλιότερου ναού. Νότια και ανατολικά του καθολικού υπάρχουν τα κελιά.
Σήμερα, η μονή είναι γυναικεία και οι λειτουργίες ιδιαίτερα κατανυκτικές. Οι 2 μοναχές που υπηρετούν και συντηρούν το μοναστήρι, διατηρούν ένα αξιόλογο εργαστήρι βυζαντινής εικόνας.

 

Μονή Βαρνάκοβας – 27χλμ. από Ναύπακτο

Η μονή βρίσκεται στη νοτιοδυτική Φωκίδα, κτισμένη σε έναν λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από δρύες και αγριοκαστανιές, με ωραία θέα.
Είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Ελλάδας, γνωστό για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βερνικοβίτη. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί καθώς επίσης οι δεσπότες του Δεσποτάτου της Ηπείρου Άγγελοι Κομνηνοί και Παλαιολόγοι συνέδεσαν το όνομά τους με μια σειρά αφιερώσεων στο μοναστήρι.
Η εικόνα της Παναγίας χρονολογείται από κτίσεως του ναού και φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου της Θεοτόκου, το οποίο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού της Έλλης στην Τήνο.
Στον Απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους, το μοναστήρι προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Το 1212 ζούσαν στη Βαρνάκοβα 96 ιερομόναχοι και διάκονοι. Το 1984 θα ερημωθεί, αλλά από το 1992 επαναλειτουργεί από γυναικεία αδελφότητα.
Σήμερα υπηρετούν 10 μοναχές.

Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – 5χλμ. από ΝαύπακτοTreanto Nafpaktos Boutique Hotel, Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Θρησκευτικός Τουρισμός

Σύγχρονη μοναστική κοινότητα, στην ανατολική πλευρά του χωριού Σκάλα. Άρχισε να κτίζεται το 1977 βασιζόμενο κυρίως σε εθελοντικές προσφορές και την οικονομική συμπαράσταση ιδιωτών, καθώς και στην εργασία των μοναχών και ιερομονάχων, μελών της μοναστικής αδελφότητος. Το συγκρότημα σήμερα αποτελείται από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τους κοινούς χώρους, τα κελιά των μοναχών, τον ξενώνα, τη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής.
Η Αδελφότητα του Μοναστηριού αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων – Πανεπιστημιακών Σχολών, ενώ, σήμερα απαρτίζεται από είκοσι ένα μέλη, που ζουν κοινοβιακά.
Το πανηγύρι του μοναστηριού γίνεται στις 5 και 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Επίσης εορτάζεται πανηγυρικά η Παναγία η Ναυπακτιώτισσα, την Τρίτη της Διακαινισίμου μετά το Πάσχα, καθώς και την 1η Κυριακή του Οκτωβρίου.

Treanto Nafpaktos Boutique Hotel, Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας, Θρησκευτικός ΤουρισμόςΜονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας, είναι μία από τις σημαντικότερες μονές του Δήμου Ναυπακτίας και βρίσκεται στη ΔΕ Αποδοτίας, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό (παλαιά ονομασία Κοζίτσα). Με ιστορία πολλών αιώνων, φαίνεται πως το έτος της αρχικής οικοδόμησής του είναι το 1456μ.Χ.. Θεωρείται η “Κιβωτός της Ναυπακτίας”, αφού διατηρεί ιερά λείψανα και φυλάσσει ανεκτίμητα κειμήλια εξαιρετικής τέχνης. Πρόσφατα αναστηλωμένα κελιά υπάρχουν στη νότια και δυτική πλευρά.
Το μοναστήρι λειτουργεί σήμερα ως ανδρικό.
Πανηγυρίζει στις 23 Φεβρουαρίου ανήμερα του Αγίου Πολυκάρπου και στις 15 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

 

Μονή Αγ. Αυγουστίνου & Σεραφείμ Σαρώφ Τρικόρφου – 18χλμ. από Ναύπακτο

Η Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ίππωνος και Σεραφείμ του Σάρωφ βρίσκεται σε ένα τοπίο στα 900μ. υψόμετρο με άλσος και πολλά ζώα. Δέχεται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, ενώ είχε γίνει γνωστό παλαιότερα και με το χαρακτηριστικό όνομα «Παπαροκάδες». Αρχικά, από το 1986, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για τις νεανικές κατασκηνώσεις των κατηχητικών της Ηλιούπολης, ενώ το 1991 αποφασίστηκε να χτιστεί μια ανδρική μονή εντός του χώρου. Μεγάλο ζήλο επέδειξαν τα πνευματικά παιδιά του γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 1994 έγιναν και τα εγκαίνια του μεγάλου καμπαναριού της μονής με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Τα σήμαντρα κτυπούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ, όπου ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα κτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες της μονής κτυπούν όλες μαζί στις εορτές του Αγίου Αυγουστίνου (15 Ιουνίου), του Αγίου Σεραφείμ (19 Ιουλίου, ανακομιδή λειψάνων), του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου), στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Χριστοφόρου (παρεκκλήσι), τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης.
 

Ναός Παναγίας Παναξιώτισσας  – 27χλμ από ΝαύπακτοTreanto Nafpaktos Boutique Hotel, Ναός Παναγίας Παναξιώτισσας, Θρησκευτικός Τουρισμός

Ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου της Παναξιώτισσας βρίσκεται σε ειδυλλιακό τοπίο ανάμεσα σε ελιές και πεύκα, 2 χλμ βόρεια της Γαυρολίμνης (ΔΕ Χάλκειας), πάνω στον παλαιό δρόμο που ένωνε τη Γαυρολίμνη με τη Ναύπακτο και δίπλα σε χάνι που έδωσε το όνομα στο σημερινό παρακείμενο χωριό “Χάνια Γαυρολίμνης”. Η λόγια επωνυμία, πιθανόν μοναδική στον ορθόδοξο χώρο έχει ερμηνευθεί ως «αυτήν που αξιώθηκε των πάντων». Η χρονολόγηση του μνημείου τοποθετείται από τους περισσότερους ερευνητές στο β' μισό του 10ου αι. Σημαντικός αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στη θεία λειτουργία που τελείται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Ακολουθούν φιλόξενα κεράσματα και παραδοσιακοί χοροί.

 

Pin It