Γύρω Χωριά

Προτεινόμενες ημερήσιες εκδρομές με αφετηρία το Treanto Boutique Hotel.

Αντίρριο - 17χλμ από Treanto Boutique Hotel

Το Αντίρριο είναι η πύλη εισόδου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος. Σήμα κατατεθέν η γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" (Ρίου-Αντιρρίου), σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο.
Το Κάστρο του Αντιρρίου ή αλλιώς Καστέλι της Ρούμελης, οικοδομήθηκε - παράλληλα με εκείνο του Ρίου - από το σουλτάνο Bαγιαζήτ B' μετά την κατάληψη της Ναυπάκτου (1499), με σκοπό τον έλεγχο του στενού Ρίου – Αντιρρίου. Τα δύο κάστρα ονομάζονταν τα «Μικρά Δαρδανέλια». Στους επόμενους αιώνες, το κάστρο περιήλθε στο γενουάτη ναυμάχο Αντρέα Ντόρια, στους Τούρκους και στους Ενετούς μέχρι τελικά να παραδοθεί στους Έλληνες μετά την Επανάσταση του 1821.

 

Τη γεφύρωση του Ρίου με το Αντίρριο οραματίστηκε πρώτος ο πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης.Το εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα αποτελείται από την κυρίως γέφυρα (καλωδιωτή) και τις δύο γέφυρες πρόσβασης, συνολικού μήκους 2.860 μ. Το έργο θεμελιώθηκε τον Ιούλιο του 1998 και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 2000 και 2004. Οι δυσκολίες στην κατασκευή του (μεγάλο βάθος θεμελίωσης, υψηλή σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, φύση του εδάφους θεμελίωσης) επέβαλαν την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής

.

Τριζόνια - 27χλμ από Treanto Boutique Hotel

Ένα νησί - ιδανικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις και για όσους αποζητούν την ηρεμία, ένας τόπος που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα.
Τα τριζόνια είναι ένας μικρός οικισμός 50 χρωματιστών σπιτιών και όχι περισσότερων από 160 κατοίκων. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο μήκος 3 χιλιόμετρα. Η βουή και το καυσαέριο απουσιάζουν καθώς τα αυτοκίνητα και οι μηχανές απαγορεύονται δια νόμου.
Παλαιότερα ήταν πραγματικά κομβικό σημείο στον Κορινθιακό κόλπο (αναφέρεται ότι απέχει το ίδιο από τη Λευκάδα και τον Πειραιά, 89 μίλια και από τα δύο μέρη). Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη, ενώ σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.
Για να φτάσετε στο νησί Τριζόνια, κατευθύνεστε προς τον οικισμό Χανιά ο οποίος είναι 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με μικρές βάρκες που εκτελούν το δρομολόγιο ανά μία ώρα κατά την θερινή περίοδο.

Θέρμο – 48χλμ από Treanto Boutique Hotel

Η διαδρομή για μία μονοήμερη εκδρομή στο Θέρμο και τα γύρω χωριά συνδυάζει τα θαύματα της αρχαιότητας, της ορθοδοξίας και της φύσης. Αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ορεινής Τριχωνίδας και τη γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού.
Η πλακόστρωτη πλατεία του Θέρμου είναι το σημείο αναφοράς, με πηγές, πλατάνια, καφενεία και αγορά φρέσκων παραδοσιακών προϊόντων από τους τοπικούς συνεταιρισμούς.
Ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι το αρχαίο Θέρμο. Η «Ακρόπολις συμπάσης Αιτωλίας» αποτελούσε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών». Το πρώτο «ομόσπονδο» κράτος στον κόσμο που βασιζόταν και λειτουργούσε με απόλυτα δημοκρατικές αρχές, δημιουργήθηκε πριν το 338 π.Χ., από τη σύναψη πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας των πόλεων-κρατών της Αιτωλίας θεμελιωμένης στην αναγνώριση της ισοτιμίας και της ολοκληρωτικής αυτονομίας των μελών της.
Ο φροντισμένος αρχαιολογικός χώρος (στις παρυφές της πόλης) παρουσιάζει τις στοές της αγοράς, το βουλευτήριο και τα βάθρα των αγαλμάτων ή αναθημάτων, τα οποία, τον καιρό της ακμής της Συμπολιτείας, ανέρχονταν σε 2.000. Σπαράγματα ιερών όπως αυτό του Θερμίου Απόλλωνος, του Λυσείου Απόλλωνος και της Αρτέμιδος διανθίζουν την περιήγηση.

Δελφοί – 100χλμ από Treanto Boutique Hotel

Οι Δελφοί αποτελούν κέντρο φυσιολατρικού τουρισμού και αθλητισμού (εκπληκτικό το σύμπλεγμα αρχαίων & σύγχρονων μονοπατιών) που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις σε όλες τις ηλικίες. Μαγευτική η θέα αυτής της πόλης που έχει χαρακτηριστεί ως ένας τόπος πραγματικής θετικής ενέργειας. Το υπέροχο κλίμα της και η άρτια σύνδεσή της με όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα της Ελλάδας την καθιστούν έναν πραγματικό «Ομφαλό της Γης». Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονο τουρισμό και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιλάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.
 

Pin It